Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak ciddi, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, aynalı bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten şiddetli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birfena uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en ilgi etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve muhtevaime hazır yaklaştırmak muhtevaindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada muhtevailen bir puro ideal nem değerlerinde muhtevailiyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet onat ve muhtevailebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken özge bir koca bu nem değerinin puroya efsus edilen bir fehamet bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir diye soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna devran ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en yeğin fehamet bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde yaklaşık 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan mutlak olmadığı muhtevain makul bir devran içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca aşkın sıcaklık değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri tedarik etmek muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en yeğin seçenek olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem derç hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.